Sušická pavučina

Sušice je krásné město nacházející se na jihozápadě Čech. Bývá označována také jako Brána Šumavy, je to místo s bohatou kulturou a přenádhernou přírodou v okolí, v neposlední řadě je to také česká kolébka sirkařství. 

Sušice leží v okrese Klatovy v Plzeňském kraji na řece Otavě. Žije zde asi 11 tisíc obyvatel.

Chcete-li si ze Sušicka odnést zážitek ve formě krásné procházky s objevováním skrytých tajů této oblasti, můžete využít některou z turistických tras, které byly v tomto městě vytvořeny a vy je můžete využít pro poznávání historických i přírodních krás města.  

Pohled na Sušici

Příroda v okolí města Sušice přímo vyzývá k procházce, a když nevíte trasu, kterou se vydat nebo jste na výletě s dětmi, nejlepší řešení je vydat se po některé z naučných stezek, kterými se Sušice jen hemží. Trasy můžete také nakombinovat. 

Základem je zdejších 8 tras nazývaných jako tzv. Sušická pavučina, každá z těchto tras je značena svoji barvou. 

Trasa Královské město Sušice je dlouhá asi 2 km, je značena zlatou barvu, není náročná, a jde krásně projít i s kočárkem. Touto cestou uvidíte nejvýznamnější sušická místa, začíná se na náměstí Svobody. 

Další asi 2 km dlouhá trasa má název Architektura XX.století a je značena barvou stříbrnou, tato trasa je také vhodná pro rodiny s dětmi a kočárky.

Lehce náročnější, ale kratší trasa je Křížová cesta na Andělíček, sem už to je s kočárkem obtížné, ale s menšími dětmi to lze pohodlně zvládnout, trasa je značena fialově, začíná se opět na náměstí Svobody a dojdete až ke Kapli svatého Anděla strážce, oblíbenému šumavskému poutnímu místu. 

Řeka Otava

Další částí Sušické pavučiny je i Hadí stezka na Svatobor,  je značena oranžovou barvou a dlouhá asi 4 km. Jak název napovídá vede z náměstí Svobody až na rozhlednu Svatobor, když si ji vyberete, tak vás čeká cesta do kopce. Na Svatoboru vás kromě krásného výhledu na celou Šumavu, čeká i restaurace, kde se můžete občerstvit.

Žlutou barvou je značena cesta Sušice – kolébka sirkařství, je dlouhá asi tři kilometry a zaměřuje se na historii sirkařství, které Sušici proslavilo po celém světě. 

Chcete prozkoumat Sušici více?
Podívejte se na možnosti aktivního odpočinku v Sušici.

Náročnější cesta má název Sušické setkání s Kalichem, má vínovou barvu a délku asi 2 kilometry. Cestou narazíte na památník v podobě obřího kalichu. Památník a celá stezka přibližuje osobu a dobu Jana Žižky z Trocnova. 

Pohodová trasa dlouhá 3 km Zábavné putování podél řeky Otavy má zelenou barvu a je vhodná pro děti, začíná na velkém dětském hřišti Na Fufernách a vede krásném prostředí lesoparku, cestou narazíte na další dětská hřiště.

Dětské hřiště

Nejdelší trasa je modrá, je dlouhá asi 8 km a nese název Cestou nejkrásnějších vyhlídek. Začíná na Andělíčku a končí až na Svatoboru, ukáže vám Sušici ze všech stran, včetně Žižkova vrchu, Pátečku nebo Krásné vyhlídky, je vhodná ale pro zkušenější turisty. 

Během kterékoli cest narazíte na informační tabule nebo lavičky a další skrytá místa, u kterých se můžete zastavit, odpočinout a dozvědět se něco nového. 

Další naučnou stezkou, mimo zmiňovanou pavučinu, určenou hlavně pro nejmenší je stezka Hrátky se zvířátky, délka trasy je asi 1 km a cestou se dozvíte spoustu zajímavostí o zvířátkách, která se v této části republiky vyskytují. Jedná se o lehkou nenáročnou trasu vhodnou pro malé děti i kočárky. V Městském informačním centru nebo na internetových stránkách dokonce naleznete pracovní listy, které patří ke stezce a děti mohou dostat za úkol je cestou vyplnit. 

Většina stezek začíná ze sušické náměstí – náměstí Svobody. Tady je také velké parkoviště, kde můžete zaparkovat své auto, za parkování se platí v automatu. U náměstí je také městské informační centrum, které doporučuji navštívit, kromě koupě suvenýrů, zde například můžete například získat mapu města a jeho okolí a mít jistotu, že neminete žádné z vašich cílových míst. 

Parkování na náměstí
Parkovné